Nyhed

Vigtig dom: Politistuderendes krav på erstatning skulle ikke nedsættes

En Østre Landsretsdom har slået fast, at en politistuderendes krav på erstatning for tabt arbejdsfortjeneste ikke skulle nedsættes, selvom den studerende også blev tilkendt tilskadekomstpension.

Politiskoleskilt

Af Karina Bjørnholdt

- Det er en betydningsfuld dom, fordi dommen har betydning for alle tjenestemænd, der kommer til skade i arbejdstiden på en sådan måde, at de også har krav på erstatning efter erstatningsansvarsloven, siger advokat Karsten Høj, der har ført sagen for Politiforbundet.

Dommen faldt midt i november. Den juridiske tvist handler om en politistuderende, som blev kørt ned af en skraldebil på politiskolens område. Den studerende havde ret til erstatning efter både arbejdsskadeloven, fordi der var tale om en arbejdsulykke, og erstatningsansvarsloven som følge af reglerne i færdselsloven.

Da den politistuderende ikke kunne fortsætte sin uddannelse til politibetjent, blev vedkommende afskediget og begyndte efterfølgende på en anden uddannelse. Derfor opstod der også et krav om tabt arbejdsfortjeneste over for skraldebilens – altså skadeforvolderens – ansvarsforsikring efter erstatningsansvarsloven.

Fradrag åd erstatningen

Men nu bliver det en anelse kompliceret. I arbejdsskadesagen blev der truffet flere midlertidige afgørelser om erhvervsevnetab, fra 20 til 30 procent, og da den politistuderende ligeledes var blevet afskediget på grund af sin skade, opfyldte den nu tidligere politistuderende betingelserne for at modtage tilskadekomstpension, altså fulde 37 år.

Vedkommende havde kun optjent en beskeden pension, og den blev forhøjet som følge af tjenestemandsloven. To tredjedele af forhøjelsen skal dog fradrages i erstatningen for erhvervsevnetab efter arbejdsskadeloven, men fradragsbeløbet var højere end selve erstatningen, og derfor fik vedkommende slet ikke udbetalt en erstatning for sit erhvervsevnetab.

Vil ikke ”straffes” for høj tjenestemandspension

Som tidligere nævnt havde den politistuderende også krav på tabt arbejdsfortjeneste fra skraldebilens ansvarsforsikring efter erstatningsansvarsloven. Loven siger dog, at midlertidig erstatning for erhvervsevnetab skal fradrages i erstatningen for tabt arbejdsfortjeneste. Men i denne sag var der jo ikke noget beløb at fradrage. Det var blevet ædt op.

Den betragtning var skraldebilens forsikringsselskab dog ikke enig i. Hér mente man, at den tilskadekomstpension, som den politistuderende var blevet tilkendt, kunne anses som en ”lignende ydelse” efter erstatningsansvarsloven, og at der derfor stadig skulle ske fradrag i kravet på tabt arbejdsfortjeneste. Forsikringsselskabets anden pointe var, at selskabet ikke burde betalte mere i tabt arbejdsfortjeneste til skadelidte, blot fordi vedkommende var tjenestemand med ret til en høj pension.

Afvist af Østre Landsret

Østre Landsret afviste dog begge af forsikringsselskabets synspunkter, og dermed at den tidligere politistuderendes erstatning for tabt arbejdsfortjeneste skulle nedsættes, fordi den studerende også blev tilkendt tilskadekomstpension.

Landsretsdommen er endelig punktum i sagen, da forsikringsselskabet ikke vil søge om anketilladelsen til Højesteret, oplyser advokat Karsten Høj.