Nyhed

Fleksjob

Fleksjob: En god løsning i en svær situation

Politiassistent Niels Lærkeholt på 57 år blev pludselig ramt af en blodprop i hjernen i januar 2020. Det betød en sygemelding fra jobbet i opgavesektionen, hvor han arbejdede med sagsbehandling på stationen i Gentofte. Blodproppen sad i hjernestammen og ramte Niels hårdt. Han havde svært ved at tale, og hans venstre side blev lammet. Den første tid var han derfor indlagt på hospitalet, og han måtte bruge en kørestol for at komme rundt.

Niels Lærkeholt

Af Stine Svarre Gaardhøj

Det var et kæmpe chok for mig at gå fra en almindelig hverdag med et aktivt liv til lige pludselig ikke at kunne bevæge mig eller tale, fortæller Niels Lærkeholt om den første tid efter hans blodprop.

Efter nogle uger med genoptræning fik han mere bevægelse tilbage i kroppen, og efter noget tid kunne han begynde at gå igen, så han var optimistisk. Selvom han var hårdt ramt, var han frisk i hovedet til at kunne tænke over tingene.

- Lægerne sagde, at de aldrig havde oplevet så hurtigt et genoptræningsforløb, så jeg regnede med, at jeg også forholdsvist hurtigt kunne komme tilbage på arbejde. Jeg havde heller ikke tid til at være trist, da der var masser at kæmpe for siger, Niels Lærkeholt.
 

Føltes som en lang nattevagt

Selvom Niels allerede var tilbage i efterforskningsafdelingen et halvt år efter blodproppen i 9-10 timer om ugen, så kunne han mærke, at han ikke var den samme. Hans hoved og krop fulgte ikke helt med, som han gerne ville. Men i starten gik det, da han også havde hjemmearbejdsdage på grund af corona.

- Jeg havde ikke overskud til at arbejde så meget, som jeg gerne ville. Mit hoved og min krop sagde naturligt stop, og allerede ved middagstid føltes det, som om jeg havde været igennem en lang nattevagt. Jeg var helt udkørt, fortæller Niels.

Ledelse og HR-afdeling har været forstående og hjælpsomme, og det betyder meget for Niels. Ligeledes har han fået god hjælp fra politiforeningen og kommunen, som har hjulpet i hans sag.

- Jeg prøvede at skære ned på alt andet omkring mig – mine fritidsaktiviteter, min kampsport og andet for at få mere overskud til at gå på arbejde, men det var ikke nok. Det har været en langvarig proces, hvor jeg også selv skulle anerkende mine begrænsninger, fortæller han.
 

Erkendelsen var sværest

Tidligere var Niels Lærkeholt skydeinstruktør, og undervejs i sygemeldingen måtte han erkende, at han nok ikke kunne fortsætte som skydeoperatør eller være operativ igen. Men det var først, da han afleverede sine magtmidler, at det for alvor gik op for ham, at det var et farvel til politikarrieren.

- Jeg gik selvfølgelig og håbede, at alt ville blive godt igen, og jeg har lagt meget energi i min genoptræning, men på et tidspunkt måtte jeg også erkende, at jeg aldrig ville blive operativ igen, fortæller Niels Lærkeholt.

Politiforeningen og kommunen fik forhandlet et fleksjob på 12 timer om ugen på plads til Niels, hvor han kunne blive på sit gamle arbejdssted og afdeling, men i et civilt job, hvor han kan løse administrative opgaver. Han sætter pris på, at hverken leder eller HR-afdeling har presset ham for at komme hurtigt tilbage, og han er glad for, at der stadig er en plads til ham i dansk politi.

- Alt i alt synes jeg det er landet fornuftigt efter omstændighederne, afslutter Niels.


Læs også:

Tina Breum
Nyhed

Fleksjob