Nyhed

AES genoptager sager om PTSD efter dom fra Vestre Landsret

På baggrund af en ny dom fra Vestre Landsret har Erhvervssygdomsudvalget besluttet at igangsætte en udredning om PTSD, og at de, der tidligere har fået afvist en sag om PTSD, kan få den genoptaget, hvis afslaget alene har været begrundet med en manglende tidsmæssig sammenhæng.

dommerhammer

Siden 2013 har det været et krav for at få anerkendt PTSD som en arbejdsskade, at symptomer på sygdommen skulle være opstået umiddelbart og ikke senere end seks måneder efter en traumatisk oplevelse i forbindelse med arbejdet, og at sygdommen skulle være fuldt ud til stede inden for få år.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Vestre Landsret har i en konkret dom vurderet, at der ikke behøver at være en sådan tidsmæssig sammenhæng, for at PTSD kan anerkendes som erhvervssygdom. Derfor sætter Erhvervssygdomsudvalget nu medicinsk forskning i gang med fokus på generelt at belyse den tidsmæssige sammenhæng og udviklingen af PTSD, så man kan vurdere, hvordan praksis for anerkendelse af PTSD på arbejdsskadeområdet skal være fremover.

Politiforbundets ekspert i arbejdsskadesager, Flemming Olsen, finder det glædeligt, at tidligere afviste sager om PTSD efter en konkret vurdering kan genoptages med henblik på forelæggelse af Erhvervssygdomsudvalget, hvis årsagen til afvisning alene har været den manglende tidsmæssige sammenhæng.

- Vestre Landsret har i deres dom vurderet, at det er sandsynligt – med mere end 50 procent – at veteranen led af PTSD på baggrund af udsendelsen for over 15 år siden. Landsretten fandt, at der var beskrevet den nødvendige årsagssammenhæng i Retslægerådets udtalelser og lagde dermed Retslægerådets vurdering til grund. På den baggrund giver det rigtig god mening at få undersøgt den tidsmæssige sammenhæng og udviklingen af PTSD nærmere. Ikke mindst da fordi dommen viser, at der ikke behøver at være den tidsmæssige sammenhæng, som hidtil har været AES og Ankestyrelsens praksis i deres vurdering af sagerne, siger Flemming Olsen.