Nyhed

OK24

Politiforbundet siger ja til OK24: - Der er mange gode elementer, som vil kunne mærkes på lønnen

Politiforbundets Hovedbestyrelse anbefaler et ja til det samlede aftaleresultat for OK24, efter de lokale forhandlinger om en organisationspulje nu også er forhandlet på plads.

OK24

- Samlet set er det et fornuftigt resultat, som tilgodeser forskellige medlemsgrupper, og som giver alle medlemmer en mærkbar lønstigning allerede fra 1. april. På den baggrund godkender en samlet hovedbestyrelse i Politiforbundet aftaleresultatet, lyder det fra Politiforbundets formand Heino Kegel. 

OK24-aftalen er blevet behandlet på CO10’s repræsentantskabsmøde den 20. marts, og samtlige medlemsorganisationer har anbefalet at bakke op om aftalen. Der venter således en stor lønstigning på omkring seks procent fra 1. april til alle statsansatte, som er resultatet af de generelle forhandlinger. 

Udover den generelle lønstigning på forventelig 7,4 procent over to år, er der er nu også landet et resultat omkring organisationspuljen, som er forhandlet mellem Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og Rigspolitiet på den ene side og CO10 og Politiforbundet på den anden side.

-Når vi vurderer det samlede aftaleresultat og ser på, hvad Politiforbundets medlemmer får ud af det i kroner og ører, så er det et fornuftigt resultat med mange gode elementer. Faktisk et af de bedste resultater i rigtig mange år, lyder det fra Heino Kegel.

Selvom aftaleresultatet isoleret set er udtryk for en markant reallønsfremgang, erkender formanden, at det er usikkert, hvorvidt aftalen udligner det fald i købekraften, man har oplevet som følge af den kraftige inflation de seneste år. Han påpeger dog samtidig, at der er lavet aftale om en såkaldt ”ultimo forhandling” i efteråret 2025, som skal tage højde for en eventuel ubalance i den private- og den statslige lønudvikling.

Med en høj udmøntning i starten af overenskomstperioden betyder det, at størstedelen af medlemmerne får mellem 1.500 og 2.050 kroner mere om måneden alt efter, hvor man er indplaceret lønmæssigt. Og når der så oven i dette til næste år kommer forbedringer til politiledere, politikadetter, ATK-måleoperatører og mange flere, så vurderer vi, at aftalen vil komme vores medlemmer til gavn – og derfor siger vi ja til aftalen, siger formanden. 

Fornuftige lønforbedringer rammer bredt

Ved udmøntning af den særlige organisationspulje er der afsat midler til en række lønforbedringer blandt andet til overenskomstansatte ATK-målere, tjenestemandsansatte kontorfunktionærer, daktyloskopiteknikere og politikadetter. Derudover er der lavet aftaler om klassificering for både chargerede og uchargerede polititjenestemænd. Alt sammen resultater, der træder i kraft fra 1. april 2025. Oven i det er der afsat midler til forbedringer af arbejdstidsaftalen. Disse forhandlinger venter forude. Politiforbundets medlemmer får også del i en særlig pulje på 36 millioner kroner til grupper, der varetager særligt udsatte funktioner. 

-Alt i alt er den aftalte udmøntning af organisationspuljen ganske fornuftig. I Politiforbundet har vi lagt vægt på at hæve basislønnen for nogle medlemsgrupper, få omklassificeret ledere samt afsætte penge til at forbedre arbejdstidsaftalen, som mange medlemmer har efterspurgt i årevis, siger Lars Wolsgaard, medlem af Politiforbundets Forhandlingsudvalg og forhandler af de lokale aftaler.

Nu afventer Politiforbundet og CO10, at de øvrige organisationer under CFU tager stilling til resultatet. 

Hvis OK24-aftalen vedtages, træder den i kraft fra den 1. april 2024. De lokale aftaler omkring organisationspuljen træder i kraft fra 1. april 2025. 

 

FAKTA OM OK24:
  • Aftaleresultat udmønter forventeligt 7,4 procent i generelle lønstigninger over to år, heraf 5,89 procent allerede med virkning fra den 1. 4. 2024. 
  • Aftaleresultatet indeholder en såkaldt ”ultimo forhandling” med virkning fra den 1.11. 2025, hvor der vil blive taget stilling til en eventuel ubalance i den private- og den statslige lønudvikling.
  • Lokallønspuljen tilføres yderligere 2 x 11 millioner kroner hvert af aftaleårene.
  • Der er til politiet afsat en pulje på 36 millioner kroner til udmøntning til særligt udsatte grupper. Nærmere rammer eller kriterier for udmøntningen aftales på bagkant af aftaleresultatets godkendelse.
  • Den særlige feriegodtgørelse forhøjes med virkning fra den 1. 4. 2024 fra de nuværende 1,5 procent til fremadrettet 2,02 procent, blandt andet som kompensation for afskaffelsen af Store Bededag.
  • Der gennemføres et særskilt pensionsprojekt med forhøjelse af pensionsbidragene (PFA-pension), hvor pensionsbidrag på 18 procent forhøjes til 18,4 procent, og pensionsbidrag på 15 procent forhøjes til 16 procent.
  • Aftaleresultatet indeholder desuden aftaler om mulighed for opsparing af frihed, mulighed for delvis udbetaling/opsparing af pensionsbidraget (PFA-pension), frivilligt indbetaling af ekstraordinært pensionsbidrag (PFA-pension), øget lønret for fædre/medmødre, samt forbedring af aftalen om seniorordning med fastholdelsesbonus.
     

 

Udmøntning af organisationspuljen 
(alt med virkning pr. 1. 4. 2025)
  • Alle tjenestemandsansatte kontorfunktionærer inden for Politiforbundets forhandlingsret, tjenestemandsansatte kontorbetjente, ATK-måleoperatører får forhøjet basislønnen på de respektive løntrin, svarende til 0,6 procent.
  • Daktyloskopiteknikere får ændret grundbeløbet på de respektive basisløntrin. Den samlede ændring sikrer gruppen den forholdsmæssige andel af organisationspuljen, svarende til en stigning på 0,6 procent.
  • Politikadetter: Aftalen suppleres med et nyt basisløntrin 2, der udmønter en lønstigning efter fire år på 15.504 kroner (marts 2012-niveau).
  • Der foretages gruppevis omklassificering af politilederstillinger på næsthøjeste chargetrin (politiinspektører) fra lønramme 36 til lønramme 37.
  • Polititjenestemænd, der nu og fremadrettet har været indplaceret i løngruppe 2, sats 3, i fire år, tildeles et tillæg på kr. 9.230 (marts 2012-niveau). Aftalen supplerer den i forvejen gældende aftale med særligt tillæg på 23.700 kroner (marts 2012-niveau).
  • Specialiststillinger: Der indføres en ny løngruppe 3, sats 4, med indplacering på skalatrin 46 + særligt tillæg 51.760 kroner (marts 2012-niveau).
  • Udvidede muligheder for oprettelse af specialiststillinger.
  • Der er afsat særlige midler til medfinansiering af tilpasninger i den lokale arbejdstidsaftale i politiet.