Nyhed

Feriepenge

Politiforbundets FAQ om indefrosne feriepenge

I forbindelse med overgangen til den nye ferielov har man, for at undgå dobbeltferie, indefrosset et beløb svarende til fem uger ved Lønmodtagernes Feriemidler. Folketinget har efterfølgende besluttet, at der nu er mulighed for, at tre af disse uger kan udbetales i løbet af oktober måned 2020.

Penge mønter

Hvis de indefrosne midler ikke var kommet til udbetaling med en politisk aftale, ville de i stedet blive udbetalt ved overgang til folkepensionsalderen, eller hvis man på anden måde ville forlade arbejdsmarkedet.

Oftest stillede spørgsmål om indefrosne feriepenge

Har jeg indefrosne feriepenge til gode?

Alle, der har haft et arbejde og modtaget løn i perioden fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020, vil have indefrosne feriepenge til gode.

Hvor mange feriepenge har jeg til gode?

På www.borger.dk vil du for de fleste lønmodtageres vegne kunne se det beløb, du kan få udbetalt, men for statsansatte er der frist for opgørelse og registrering frem til den 31. december 2020, derfor er det ikke sikkert, at alle kan se beløbet, man faktisk er berettiget til.

Udbetalingen bliver derfor beregnet ud fra din lønindkomst i perioden fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020. Udbetalingen er derfor også afhængig af din lønindkomst for hele perioden. Udbetalingen svarer til ca. 12,5 procent af din ferieberettigede løn i perioden mellem den 1. september 2019 og den 31. august 2020.

Hvad nu, hvis der på opgørelsen står 0 kr. eller et lavere beløb end forventet

Rigspolitiet har konstateret, at nogle medarbejdere ikke har et beløb (eller har et meget lavt beløb) til udbetaling stående hos Lønmodtagernes Feriemidler. Det skyldes en teknisk fejl hos ATP.  

Hvis du ønsker dine tre ugers indefrosne feriemidler udbetalt, skal du anmode om udbetalingen, selvom beløbet er 0 kroner eller lavere end forventet. Du vil her efter (indenfor en uge) få en kvittering, hvor det beløb, der reelt kommer til udbetaling, vil fremgå.

Koncern HR har ikke mulighed for at rette i oplysningerne eller orientere om, hvilket beløb der kommer til udbetaling. Du skal kontakte Lønmodtagernes Feriemidler via LD.dk ved spørgsmål til udbetalingen.

Det er konstateret, at nogle får en kvittering med et lavt beløb til udbetaling. 
Oplever du dette skal du gøre følgende:

  • Kontroller om indberetningsperioden stemmer overens med den periode, du har været ansat.
  • Gå ind på www.ld.dk
  • Vælg ”kontakt” og send en besked via e-Boks, hvor du skal vedhæfte indscannede filer med dine lønsedler for optjeningsperioden fra den 1. september 2019 til den 31. marts 2020
  • Derefter vil Udbetaling Danmark gennemgå din sag manuelt.
Hvornår er der frist for at søge?

Ansøgningsfristen er senest den 1. december 2020. Derefter kan du ikke søge.

Hvordan gør jeg for at få de indefrosne midler udbetalt?

Du skal anmode om at få dine indefrosne feriepenge udbetalt ved at gå på www.borger.dk. Du skal logge på med NemID. Her kan du måske også se, hvor mange penge du har til gode, dog jfr. tidligere spørgsmål.

Pengene vil derefter blive udbetalt syv til ti hverdage efter og beskattes som din aktuelle lønindkomst.

Hvis din jobsituation er en anden end lønmodtager, skal du i nogle tilfælde søge via en blanket. Det kan tage lidt flere dage, inden du får udbetalt pengene.

Du kan søge om udbetaling fra den 1. oktober til den 1. december 2020.

Du kan kun vælge at få hele beløbet udbetalt. Alt eller intet.

Skal jeg anmode om udbetaling nu – eller skal jeg vente?

Skal du bruge dine indefrosne feriepenge nu, er det en god ide at få dem udbetalt. Skal du ikke bruge dem nu, skal du overveje at lade pengene blive stående i den nye fond, Lønmodtagernes Feriemidler. Der er både fordele og ulemper at være opmærksom på:

For rigtig mange lønmodtagere giver det god mening at få ekstra penge til forbrug nu. For andre giver det god mening at spare pengene op. Enten fordi de ikke mangler penge til forbrug, eller fordi de gerne vil have en opsparing til senere forbrug. Så skal du bruge pengene nu, gælder det selvfølgelig om at få dem udbetalt. Hvis du derimod ikke skal bruge dem nu, er det en god ide at overveje, om de skal i en pensionsordning eller stå som frie midler. Det er kort sagt et valg mellem forbrug nu eller senere.

Hvad sker der, hvis jeg ikke ansøger om feriepengene?

Hvis du ikke søger om pengene inden den 1. december 2020, bliver de stående, og du får dem først udbetalt ved afgang fra arbejdsmarkedet. Som udgangspunkt, når du har nået folkepensionsalderen.

Derudover kan du søge om at få de indefrosne feriepenge udbetalt, når du:
har fået tildelt førtidspension.
- har fået tildelt efterløn.
- har fået tildelt fleksydelse.
- har fået udbetalt alderspension.
- har taget varigt ophold i udlandet.

 

Hvad nu, hvis jeg først vil have feriepengene udbetalt, når jeg forlader arbejdsmarkedet?

Hvis du ikke har behov for midlerne aktuelt, vil det være en god ide at lade dem blive stående i Lønmodtagernes Feriemidler frem til pensionering, eller til du forlader arbejdsmarkedet. Så behøver du faktisk ikke at foretage dig noget. Pengene er placeret hos Lønmodtagernes Feriemidler, som bliver forvaltet af LD Fonde, der også forvalter Lønmodtagernes Dyrtidsmidler.

Dine feriepenge står som en pensionssum, der vokser over tid, ved at du får del i fondens resultat. Fondens resultat består af afkastet på fondens investeringer samt en renteindtægt på de feriepenge, som arbejdsgiverne lader stå i virksomhederne. Forrentningen af midlerne hos arbejdsgiverne følger lønudviklingen og giver dermed en sikker bund under fondens resultat. De feriepenge, der er placeret hos arbejdsgiverne, er derudover garanterede – også i konkurssituationer.

LD Fonde meddeler, at de forventer at kunne skabe en nogenlunde stabil forrentning af feriemidlerne svarende til det, der blev skabt for dyrtidsmidlerne.

En del af administrationsomkostningerne er derudover dækket af arbejdsgiverne. Det betyder, at de samlede omkostninger, hvis du vælger at lade dine feriepenge blive stående hos Lønmodtagernes Feriemidler, bliver lave.

Hvad hvis jeg ikke har behov for pengene nu – men måske noget senere?

Hvis du ikke ønsker at binde dine feriepenge helt til din afgang fra arbejdsmarkedet, kan du vælge at få dem udbetalt og have dem stående som frie midler.

Du skal her være opmærksom på, at renterne i pengeinstitutterne er meget lave og ofte negative, så hvis dine feriepenge skal bevare værdien, skal du overveje at investere pengene.

Som tjenestemand kan jeg gå på pension før min overgang til folkepension, kan jeg få pengene til den tid?

Hvis du går på pension fra politiet før folkepensionstidspunktet, kan der særskilt søges om at få midlerne udbetalt. Du skal dog på en eller anden måde bekræfte, at du forlader arbejdsmarkedet forinden udbetaling. Hvis der ikke anmodes om udbetaling inden den 1. december 2020, kan der dog først udbetales indefrosne midler fra den 1. oktober 2021.

Bliver mine udbetalte feriepenge modregnet i offentlige ydelser?

Feriepenge, du vælger at få udbetalt i 2020, bliver ikke modregnet i offentlige ydelser. Udbetalingen bliver vist som en særskilt indkomsttype på årsopgørelsen fra Skat, og der bliver i de fleste tilfælde automatisk set bort fra feriepengene ved udregningen af offentlige ydelser, der er indkomstafhængige.

Ved formueafhængige ydelser derimod bliver der ikke automatisk set bort fra feriemidlerne. Det kan derfor være en god ide at gemme det brev fra Lønmodtagernes Feriemidler, der dokumenterer udbetalingen. Reglen om, at der ikke må ske modregning, gælder dog kun frem til og med 2022. Efter 2022 kan udbetalte feriemidler, som er sparet op, derfor påvirke beregningen af offentlige ydelser.

Hvis du derimod vælger, at du vil spare dine feriepenge op som pension, gælder der andre regler for modregning. Bliver dine feriepenge stående i Lønmodtagernes Feriemidler, vil udbetalingen ikke påvirke hverken folkepensionstillæg eller førtidspension. Sparer du dine feriepenge op i andre pensionsordninger, vil der være modregning efter de regler, der gælder for de pensionsordninger.

Kommer jeg til at mangle feriepenge næste år, hvis jeg vælger at få de indefrosne feriepenge udbetalt nu?

Nej, de indefrosne feriepenge er indefrosset fra overgangsperioden og vil derfor ikke have betydning for fremtidige feriepengeudbetalinger.

Hvad med politistuderende og politikadetter?

Da udbetalingen tager udgangspunkt i din indkomst fra den 1. september 2019 til den 31. marts 2020, skal du have været i praktik i en kreds i den pågældende periode, for at kunne få feriemidler udbetalt.

Hvad med Grønland og Færøerne?

Færøerne er omfattet af den danske ferielov, mens der for medlemmer i Grønland alene er tale om medlemmer underlagt dansk ferielov, der kan få udbetalt indefrosne midler. Da Grønland og Færøerne ikke er omfattet af e-indkomst, skal der anmodes om udbetaling via en blanket, som kan rekvireres ved at kontakte Lønmodtagernes Feriemidler på LD.dk.

Hvad med medarbejdere, som har afholdt orlov uden løn i optjeningsperioden?

Da den tidlige udbetaling af de indefrosne feriemidler gennemføres på baggrund af oplysninger i e-indkomst, vil dit beløb på Borger.dk være med udgangspunkt i din indkomst i perioden fra den 1. september 2019 til den 31. marts 2020. Når Rigspolitiet laver den reelle udbetaling med udgangen af året, vil den tage udgangspunkt i din fulde månedsløn. Vi ved ikke om Lønmodtagernes Feriemidler åbner op for, at de kan udbetales, når den reelle indberetning er sket og p.t. afventer afklaring hos Lønmodtagernes Feriemidler.